tiistai 13. toukokuuta 2014

Kasvihuoneen rakennustyömaaOnhan se nyt vallankin selvää, että vähäisemmätkin omavaraispyrkimykset vaativat kasvihuoneen olemassaoloa. Siispä esittämään asiaa isännälle, joka ystävällisyydessään suostui rakennushommiin ryhtymään.

 

Totesimme että on ihan turha maksaa valmiista kasvihuoneesta tai edes rakennusmateriaaleista kun navetan ylisillä on nippu vanhoja ikkunoita, sekä erinäinen valikoima puutavaraa. Kasvihuoneen mitat määräytyivät siis olemassa olevien vanhojen kerrostalon ikkunoiden mukaan ja päädyt mies sovelsi vielä vanhemmista pikkuikkunoista ja komeron ovesta.

 

 

Itse rakennushommat alkoivat kaivuutöillä. Tontti on rinteessä ja puutarha vanha ja muhkurainen, joten oli tartuttava lapioon ja luotava kasvihuoneen kokoinen tasainen pläntti. Sokkeliksi laitettiin vanhoja sähköpylväitä. Eivätpä ihan ensimmäisenä ole mätänemässä. Pylvääthän eivät kuitenkaan joudu mihinkään kosketuksiin itse kasvien kanssa, koska kasvit laitetaan laatikoihin. Kasvihuone sai jopa salaojituksen!

 

 

Sähköpylvässokkelin päälle sitten runko kakkosnelosista ja ikkunat kiinni runkoon.

 

 

 

Päätyihin tuuletusluukut ja somat pikkuikkunat.

 

 

Maalata tuhersin ikkunoiden ja ovien pielet ja nurkkalaudat valkoiseksi. Jopa näin etäältä huomannee, ettei sudin varressa ole ollut varsinainen ammattilainen. Mikäli jonakin päivänä lakkaa satamasta, maalaan päädyn seinäosuuden vielä siniseksi. Jospa sitten käyttäisi ihan maalanrinteippiäkin.

 

Olemassaolevien rakennusmateriaalien hyödyntäminen onnistui lopulta niin hyvin, että kasvihuoneeseen jouduttiin ostamaan vain yhdet saranat. Melko taloudellista. 


 

Sisälle ajettiin lattiamateriaaliksi hiekkaa ja nyt ei muuta kuin odottelemaan että lyhyt ja vähäluminen kesä antaisi mahdollisuuden tuoda esikasvatetut tomaatin- ja maissintaimet ulos. Suurimman osan viljeltäväksi suunnittelemistani kasveista istutankin siemenestä suoraan kasvatuslaatikoihin.

 

Isoihin sivuikkunoihin kaavailen vielä koristeristikoita, jotka ehkä tekisivät isot lasit myös hiukan turvallisemmiksi. Lisäksi viritän huoneeseen vaijerit ja niihin verhot, jotka saa vedettyä eteen niinä kahtena kesän Kuumana Hellepäivänä.

 

Epärealistiset suunnitelmani sadon osalta sisältävät myös viinirypäleitä ja sitruunoita. Viinirypäleitä olisi ainakin teoriassa mahdollista saada jopa pari terttua kasvamaan kesän aikana. Sitruunapuun taimia olen nähnyt puutarhaliikkeiden mainoksissa, mutta vielä on selvittämättä tuottavatko ne mitään syötäväksi kelpaavaa, vai onko kyseessä vain koristekasvi.

 

 

Ja tottahan minulla tähänkin hommaan opaskirja on. Siihen tutustun paremmin sitten itse kasvien osalta.


Kiitos siis koko kasvihuoneen rakentamisesta kuuluu miehelleni, jossa onneksi on ”puumiehen vikaa”(kuten sukulaismies totesi). Hyvää tilasin mutta priimaa sain.

 

2 kommenttia:

  1. Hieno kasvihuone ja hieno tasainen tontti! Itselläni ei ole tontilla yhtään kivetöntä tasaista kohtaa, mutta sama haave kytee silti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tontti on loivassa rinteessä, mutta isommilta kaivuuhommilta vältyttiin. Menestystä ja toteutusta sinun kasvihuoneellesi! =)

      Poista