maanantai 18. elokuuta 2014

Töllin myllyKoska viljan viljelyyn ei puutarhamme oikein taivu, on jauhot yms. haettava muualta. Haluan tässäkin tapauksessa hankkia mahdollisimman lähellä tuotettua, suomalaista puhdasta ruokaa. Onneksi lähimaastosta löytyy vanha mylly, jossa jauhetaan paikallisten tuottajien viljaa.
”Töllin kylän keskellä kuohuu vuolas koski, jonka mutkasta löytyy kaunis palanen paikallishistoriaa. Töllin mylly on yksi harvoista edelleen toiminnassa olevista vanhoista myllyistä. Ennen vanhaan Nummen ja Pusulankin koskien varsilla sijaitsi useampia myllyjä, joissa jauhettiin tilojen viljaa ainakin karjan tarpeisiin. Töllin mylly erottui jo entisaikana edukseen lähiseutujen myllyistä. Sinne tultiin välillä kauempaakin jauhattamaan viljaa, joka sopi leipäviljaksi parempaankin tilaisuuteen.
1900-luvun alussa rakennettu mylly toimii edelleen. Viljaa jauhetaan viikoittain ja myllyn omassa myymälässä myydään aina tuoreita jauhoja. Valikoimiin kuuluu lähialueiden viljasta jauhettuja, lisäaineettomia jauhoja, ryynejä, leseitä ja hiutaleita.

Töllin mylly on rakennettu vuonna 1922, mutta samassa kohdassa koskea on ollut mylly ainakin jo 1800-luvulla. Töllinkosken alue on vanhaa kulttuurimaisemaa, jossa aikaisemmin on ollut myös voimalaitos ja saha. Myllyssä on alkuperäiset kolme kiviparia täysjyväviljan jauhatukseen sekä valssimylly sihtijauhojen tekoa varten. Lisäksi on niin sanottu mankeli hiutaleiden tekoa varten.


Alkuperäiset koneet - edelleen käytössä.

 Mylly oli muutamia vuosia poissa käytöstä ennen vuotta 1987. Tällöin joukko kyläläisiä perusti Töllin Mylly –osuuskunnan ja osti myllyn. Osuuskuntaan kuuluu reilut 60 osakasta. Mittavien talkootöiden ja eläkkeellä olevan entisen myllärin, Antti Haapalan vetämän myllärikurssin jälkeen mylly oli 1989 syksyllä siinä kunnossa, että jauhatukset voitiin jälleen aloittaa.
Myllytoiminnan kulut pyritään kattamaan jauhomyynnillä. Töllin myllyssä myydään kahtakymmentä erilaista omaa tuotetta. Myllyn tuotteet ovatkin aitoa lähiruokaa. Jauhoja on myytävänä myllyn oman kaupan lisäksi maatalouden suoramyyntiä harjoittavissa lähialueen yrityksissä.”
Teksti muokattu Karkkilan Tienoo –lehden vuoden 2014 kesälehdestä. Kuvat otin ite.

Myllyn myymälä on auki ympäri vuoden keskiviikkoisin klo.17.00 – 19.00 ja lauantaisin klo.9.00 – 14.00.


Osoite: Marttilantie 230, 03850 Pusula
 
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti