perjantai 16. lokakuuta 2015

Kotivara

Että mikä oli?

Kotivara on kotona oleva varasto poikkeusolojen varalle. Suomalaisen kotivara-ohjeistuksen olemassaolo selvisi minullekin vasta äskettäin vaikka enemmän ja vähemmän olen puuhaillut aiheen parissa jo joitakin vuosia. En vain ole tiennyt että sitä kotivaraksi kutsutaan. Kotivaraan kuuluu ruokaa, juomaa ja kodin päivittäistarvikkeita. Varautumiseen kuuluvat myös esimerkiksi ensiapu- ja alkusammutustaidot. Miksei tällaisia juttuja opeteta penskoille jo koulussa esim. ympäristöopin tunneilla? Vai onko sellaisia enää olemassakaan? Aikuisillekaan ei tietoa juurikaan ole tarjolla ellei siihen ei vahingossa törmää tai erikseen tiedä lähteä etsimään.

Martat -lehden numerossa 6/2015 oli aiheesta selventävä ja tiivistetty juttu. Lisää informaatiota tuli vastaan yllättäen Farmari -messuilla Joensuussa tänä kesänä. Kyse ei lopultakaan ole mistään ihmeellisestä tai kalliista The Operaatiosta, vaan lähinnä siitä että tulevaisuudessa lienee syytä varautua luonnonilmiöiden aiheuttamiin sähkökatkoihin yms. arjen hankaluuksiin. Jo pelkästään sähköjen häviäminen pysäyttää nykyään jotakuinkin kaiken sellaisen toiminnan, jota arjessa pidämme itsestäänselvyytenä.

Milloin kotivaraa sitten tarvitaan? Farmari -messuilta saamani Huoltovarmuuskeskuksen ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämä esite tietää kertoa: "Tilanne, jossa kauppaan ei pääse, voi yllättää monestakin syystä. Yksin asuva voi sairastua eikä kykene ostoksille, tai perheenjäsen sairastuu. Yhteiskunta voi haavoittua; tulee lakko, liikenneyhteyden katkeavat tai laaja sähkökatkos häiritsee arkea. Voi sattua sellainen onnettomuus, että kaupat joudutaan sulkemaan tai ulos ei voi lähteä. Myös jakeluhäiriö voi estää tavaroiden kuljetuksen kauppoihin tai hankinnat kaupasta."

"Myrsky voi nopeasti sotkea arjen turvalliset rutiinit. Se saattaa tukkia liikenteen pitkäksi aikaa ja katkaista sähköt useaksi päiväksi. Kotivara turvaa viikon ruoan, mutta onko kotona myös vaihtoehto sähkölämmitykselle ja paristoilla toimiva radio? Huolehdi myös lähimmäisistäsi ja tarkista erityisesti ikäihmisten pärjääminen säännöllisesti."

Ei tarvitse edes kovin kaukaa hakea seuraavaa ajatusketjua: Kuvitellaanpa että sähköt ovat poissa viikon tai pari. Koko valtakunnasta. Myös suomalaisen mittakaavan mukaan isommista kaupungeista.

* Autosta loppuu polttoaine - Polttoainepumput toimivat sähköllä, eli ei tarvi tankata.
* Kotoa loppuu ruoka - Kaupassa kaikki toimii sähköllä, ovista lähtien, kuten myös kylmäkaapit, pakastimet ja kassat, eli kaupat ovat kiinni.
* Puhelimesta loppuu akku - Turha yrittää ladata. Pahimmassa tapauksessa tukiaseman akutkin ovat tyhjentyneet, eli vaikka puhelimessa akkua riittäisi, kenttiä ei ole.
* Rahat loppuvat - Nettipankki ja pankkiautomaatit toimivat sähköllä. Kortilla on turha yrittää maksaa, kaupathan ovat kiinni. Käteisellä saa edes jotain jostain.
* Lumipyry tukkii tiet - Aurauskalustoa on turha odottaa, nehän eivät saa tankattua autojaan.
* Koti kylmenee - Onnellisimmilla on myös jokin toinen lämmitysvaihtoehto kuin sähköpatterit.
* Vessaankin olisi asiaa - Unohda. Vesivessat lakkaavat toimimasta siinä kohtaa kun pumppaamot hyytyvät sähkön puutteeseen.
* Janokin olisi - Unohda. Vedenjakelu loppuu samojen pumppaamojen hyytymiseen kuin vessojenkin osalta.
* Jäteastiat täyttyvät - Roskakuskia on turha odottaa, nehän eivät saa tankattua autojaan.

Sittenhän meillä onkin jo melkoinen vyyhti kasassa. Moni väittäisi että tämä kauhuskenaario on kovin kaukaa haettua, mutta koska kotivaran järjestäminen ei vaadi kummoisiakaan taloudellisia panostuksia eikä yli-ihmisen taitoja, niin miksipä sitä ei tekisi.

Maailmanlopun odottajat -telkkarisarjaa seuranneet tietävät, että ainakin Ameriikassa kaupoissa oleva tavara riittää kolmeksi päiväksi, mikäli lisää ei päästä toimittamaan. Suomen osalta vastaavaa tietoa ei ollut tarjolla, mutta tuskin sitä tavaraa Suomessakaan paljon kolmea päivää pidemmälle on. Sen verran tuosta telkkarisarjasta, että jos vähänkään on kiinnostunut poikkeusolosuhteisiin varautumisesta, niin tuon sarjan jaksoista saa idean jos toisenkin. Ohjelmaa kannattaa tosin katsella hyvin valikoiden ja huolella suodattaen, koska useampikin esillä oleva maailmanloppuun varautuja vaikuttaa suomalaisessa mittakaavassa vähintäänkin tärähtäneeltä. Amerikkalaiset tuntuvat varautuvan ihan kaikkeen ostamalla mökin täyteen tuliaseita ja ammuksia. Lisäksi tämä aihe näyttäisi olevan monelle aikuisikään ehtineelle USAn pojalle hyvä syy päästä "leikkimään sotaa".

Asumme itse sillä kulmalla maailmaa, että jo siinä vaiheessa kun säätiedotuksessa uumoillaan myrskyn saapuvan, alan kantaa puita sisälle ja kasvattaa juomavesivarastoja. Pohjois-Savon maalaismaisemasta sähköt häipyvät ensimmäiseksi ja palautuvat viimeiseksi. Tänä syksynä on vedetty läpi jo yksi myrskyn aiheuttama sähkökatkos. Tosin tuo sana "katkos" ei mielestäni ole ihan paras sana kuvaamaan sitä että sähköt ovat poissa 30 tuntia.

Kyseessä tuntuu olevan sähkönjakelun osalta (tieverkon kunnon lisäksi) valintakysymys. Mikäli itsepintaisesti haluaa asua korvessa, saa luvan tottua siihen että sähköt ovat poissa säännöllisen epäsäännöllisesti. Tämän syksyn myrskyn aikana lähimmässä suuremmassa kaupungissa sähkönjakelu ei ollut keskeytynyt missään vaiheessa, lähimmässä kyläkeskuksessa sähköt olivat "räpsähtäneet", kun taas meillä kaivettiin melko pian kulmakunnan pimenemisen jälkeen esiin aggregaatti, sillä sen olen jo oppinut että täällä sähkökatkot eivät koskaan ole laskettavissa vain muutamissa tunneissa. Viime talvena oltiin sähköittä melkein viikko.

Päätin ottaa tästä kotivarasta oikein projektin tälle syksylle. Seuraavissa jaksoissa alan aihepiireittäin kasata, kerätä ja jemmata tarvikkeita ja tietotaitoa. To be continued.
Lisää tietoa kotivarasta:
* www.martat.fi
* www.spek.fi (Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö)
* www.varaudu.info
* www.huoltovarmuuskeskus.fi

4 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus, jään seuraamaan blogiasi. Olen vasta aloitellut blogia vähän tästä aiheesta, kotivarasta ja varautumisesta, yrittänyt googletella ja kaivella tietoa, mutta mieleestäni kaikki saatavilla oleva, eli lähinnä nämä suositukset, ovat kovin ylimalkaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aina mukava löytää samoista aiheista kiinnostuneita! Mistä löytäisin sinun blogisi?

   Poista
 2. Heip, olen lukenut sun koko blogin läpi ja vihdoin kehtaan laittaa lyhyen viestin. Hyviä juttuja!! Mielenkiintoisia aiheita, jotka liippaavat läheltä omaa elämää, ja kirjoitatkin hauskasti!
  Itselläkin kotivara, vaikka vielä asun rivitalossa, sellainen pitäisi olla jokaisella, siis kotivara, ei rivitalo.
  Tsemppiä ja hyvää jatkoa, lisää juttuja vain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava että juttuni ovat "maistuneet" =) Teen tuohon Kotivara -postaukseen vielä jatko-osia kun saan tarpeiston koottua.

   Poista