perjantai 11. joulukuuta 2015

Uusi kukko

Kalkkunoiden lisäksi kanalaamme muutti syksyllä myös uusi kukko. Koska pelkkä ajatus siitä, että kanakantamme muuttuisi banjonsoittajiksi (http://urbaanisanakirja.com/word/banjonsoittaja/) on perin vastenmielinen, pyrin uusimaan kukon ennemmin liian usein kuin liian harvoin. Edellinen kukko ehti palvella vuoden verran ja maistui sittemmin maukkaalta. Uuden Lassi -nimisen kukon sain ja hain jälleen ystävältäni, joka meille edeltävänkin kukon antoi. Vaihtarina kukosta toimitin hänelle hunajaa.Lassi on sekarotuinen komistus, jossa on ainakin jotain jättirotua. Väriä ja kuviota löytyy joka lähtöön ja olemus on kaikenkaikkiaan melko rokkenroll. Jaloissa Lassilla on komeat koristesulat. Koska meillä on parikymmentä kanaa, päätimme kokeilla josko vanha ja uusi kukko osaisivat jakaa lauman ja elää sovussa, mutta noin 17 sekuntia Lassin saapumisen jälkeen valkeni, että vanha kukko ei uutta urosta tontillaan katselisi. Se hyökkäsi suin päin Lassin kimppuun. Hyökkäyksen kohteeksi joutunut Lassi vain työnsi päänsä kanalan nurkkaan eikä yrittänytkään puolustautua. Niinpä Lassi jäi tuotapikaa kanalan ainoaksi valtiaaksi kun rettelöitsijä poistettiin maisemista. Vallanvaihto oli kanoillekin mieleen. Lassi kohtelee kanoja paljon nätimmin kuin vanha kukko. Ei sekään varsinaisesti äkäinen ollut, mutta paljon kipakampi tapaus kuin leppoisa Lassi.Lassin valtava koko hieman mietitytti, koska kanamme ovat tavallisia, pienikokosia, alholaistyyppisiä otuksia, eikä niissä ole pisaraakaan mitään jättirotua. Päätimme seurata polkeeko Lassi pikkukanat littanaksi, mutta hyvin on kaikki sujunut. Ei näytä kokoero ketään haittaavan.

Mielenkiinnolla odotan sitä että pääsen keväällä laittamaan Lassin siittämiä munia hautomakoneeseen. Mahtavat olla jälkeläiset mielenkiintoisen näköistä porukkaa!
Toistaiseksi Lassi on hyväksynyt laumaansa myös viime kesänä hautomakoneessa kuoriutuneet kukonpoikaset. Edellinen kukko ei näitä ilmeisesti edes kukoiksi ymmärtänyt, koska ne silloin olivat vielä keskenkasvuisia. Täytyy seurata tilannetta kun kukot aikuistuvat.
Viime kesänä hautomakoneessa kuoriutuneista tiputytöistä kasvoi kauniita kanasia.


2 kommenttia:

  1. Auts! Tosi hauska kukkojen luonnekuvaus! Nautin kovasti teksteistäsi!

    VastaaPoista
  2. Kiitos =) Kirjoittaminen vaatii tietyn mielentilan. Joskus teksti on jätettävä muhimaan kun tuntuu siltä että nyt ei oikein "lähde".

    VastaaPoista