maanantai 6. huhtikuuta 2020

Kombutsan maustaminen, eli toinen fermentaatio

Ohjeen mukaan Kombutsa tuli siis jättää fermentoitumaan 7-14 päiväksi. Mitä pidempään Kombutsa käy, sen etikkamaisemmaksi maku pitäisi muuttuman. Päätin näin aloittelijana tehdä varman päälle niin, etten antaisi fermentoitumisen jatkua yli 7 päivää. Kuulopuheiden mukaan juoman pitäisi maistua lyhyen käymisen jälkeen jopa simahkolta.
Asiansa osaavat maistelevat Kombutsaa käymisen edetessä. En maistellut, koska se ei olisi hyödyttänyt mitään. En olisi maun perusteella osannut sanoa juomasta yhtikäs sen enempää kuin maistamattakaan. Kombutsan maustaminen on sitten vielä ihan oma taiteenlajinsa. Aloitin helposta ja kaivoin mansikat esille pakkasesta.
Seitsemän päivän minimifermentaation jälkeen pullotin juoman. Kombutsaparka joutui karmean näköisiin Mehukattikanistereihin. Kauniimpiakin ratkaisuja olisi varmasti kaupasta löytynyt, mutta nuo nyt olivat valmiina kaapissa. Toiseen pulloon laitoin pelkkää Kombutsaa, toiseen Kombutsaa ja mansikat. Tyypillisimpiä mausteita ohjeen mukaan ovat pilkotut hedelmät, inkivääri ja yrtit. Mansikoihin en ollut pakastusvaiheessa lisännyt sokeria. Paljon sokeria sisältävä mauste herättää juoman hiivat uudestaan, jolloin juomaan muodostuu lisää hiilihappoa. Hiivojen herääminen myös muuttaa kombutsan makua.

Kombutsapullojen korkit kannattaa avata kerran päivässä, jotta pulloihin kertynyt paine pääsee ulos. Mikäli korkkeja ei muista availla, tulee valmistelleeksi "kombutsapommin", jonka jälkien siivoamiseen harva haluaa ryhtyä.
1-7 vuorokautta on ohjeen mukaan hyvä aika toiselle fermentaatiolle. Annoin juoman käydä 2 vuorokautta. Kunhan juoman maun oppii, tätäkin fermentaatiota voi säätää kohti omaa optimaalia. Toisen fermentaation jälkeen pullot siirretään jääkaappiin. Ja ei muuta kuin testaamaan mitä sitä oikein tulikaan valmistettua.

Scobysta irtosi pieniä sattumia sienirihmastoa juoman sekaan. Arvelisin sen kuuluvan asiaan. Poistin isommat sattumat ja annoin pienempien olla. Lasissa näkyy keskellä pystysuora rihmaston pala. Se ei siis tällä kohdin ole kärpäsenkakka tahi muu likatahra ikkunassa.

Ja kyllä! Maustamattoman Kombutsan maku on simamainen! Ikäänkuin vähempisokeriseen simaan olisi lisätty loraus omenaviinietikkaa. Ei ollenkaan hullumpaa! Hiilihappoa olisi saanut olla vähän enemmän. Täytynee antaa fermentoitumisen jatkua seuraavan erän kohdalla maustamisen jälkeen vielä muutamia päiviä lisää. Lista Kombutsan terveysvaikutuksista on sen verran pitkä ja perusteellinen, että tällä liemellä sitä eletäänkin vähintään satavuotiaaksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti