torstai 2. heinäkuuta 2015

Ankanpoikasia

Kun ilmeni, että talosta löytyy hautomakone, en millään saattanut vastustaa kiusausta, vaan latasin kevään tullen munia koneeseen. Tietenkin sen paras ja mukavin vaihtoehto olisi ollut, että joku naarasankoista olisi ryhtynyt hautomahommiin ihan luomuna, mutta mitä vielä. Ei yritystäkään moiseen. Täytyy jatkossa tutkia josko olisi jotain keinoja jolla houkutella ankkoja hautomaan itse.




Joku tolkun ihminen olisi varmaan laittanut kokeeksi vain muutaman munan, mutta tavoilleni uskollisena latasin laatikon oikopäätä niin täyteen kun se vain mahtui. Niinpä koneen lämpöön päätyi kaikkiaan 16 munaa. Koska laumassamme on sekä uros- että naarasankkoja, pidin onnistumisen mahdollisuuksia hyvinä.




Merkkasin jokaiseen munaan rastin, jotta voin seurata että ne kääntyilevät kaikkien sääntöjen mukaan koneessa. Homma toimii tämän koneen kanssa niin, että väliseinät ovat kiinteät, mutta pohjaritilä liikkuu sivusuunnassa. Niinpä kun aamuin illoin ritilää siirtää sivulta toiselle, munat pyörivät kuin ankkaemon käänteleminä ikään. Kuulemani mukaan pestyt munat eivät lähde kehittymään. Pakkohan tämä testata oli. Pesin kokeeksi neljä munaa (kuvassa ylin rivi). Tiedä sitten pitikö juttu paikkansa vai jäivätkö munat kehittymättä jostain toisesta syystä, mutta mitään noista neljästä pestystä munasta ei tosiaankaan kuoriutunut.




Yritin taskulampulla tiirailla mitkä munista lähtisivät kehittymään, mutta tämän tason asiantuntemattomuudella en saanut mitään selville. Muutama munista sen sijaan lähti käymään ja halkesi kehitettyään sisälleen käymiskaasuja. Siinä tilanteessa oli kuulkaa hajut kohdallaan. En ensin edes älynnyt mistä haju tuli vaan mietin muutaman päivän että nyt on joku näätä tai orava ottanut ja kuollut talon rakenteisiin. Onneksi ongelma oli helpommin ratkaistavissa ja munien poistaminen hautomakoneesta raikasti kummasti ilmaa.

Lämpö tulee säätää 37,5 asteeseen haudonnan 1.-25. päiviksi. Sitten se lasketaan kolmeksi viimeiseksi päiväksi 37 asteeseen. Kosteuden tulisi jonkin tiedon mukaan olla koko ajan jossain 65%:n tuolla puolen. Oikeasta kosteudesta käydään polveilevaa keskustelua alan palstoilla, mutta luulenpa että nimenomaan väärä kosteus on yksi syy siihen, että 16 munasta vai 4 kuoriutui. Vai voisiko noin monta munaa olla hedelmöittymättömiä? Sittemmin olen oppinut että vitamineillakin on osuutensa asiaan. Täytyy ensi kerralla varmistaa aikuisten ankkojen vitamiinit kohdalleen ennen haudottavien munien keräämistä ja säätää kosteudet eri asentoon kuin tällä kierroksella.




Ankanpoikaset ovat vaikuttavan täsmällisiä. Ihan täsmälleen 28. päivänä hautomakoneen käynnistämisestä alkoi muutama muna piipata ja keikkua. Annoin loppujen munienkin olla koneessa vielä pari päivää, mutta niistä ei enää lisää poikasia kuoriutunut.




Täältä tullaan elämä!







Tässä tunnin ikäisiä rapanokkia.




Kuoriutuminen. Se on kuulkaa raskasta hommaa. Väsy siinä tulee.




Laitoin kuoriutuneet ankat vanhasta akvaariosta väsättyyn terraarioon, jonka mies risti tiponaarioksi. Yläpuolelle ripustin lämpölampun siten, että se lämmittää toista päätyä terraariosta. Siten ankat pääsevät siirtymään haluamalleen etäisyydelle lampusta. Terraariossa on myös lämpömittari, jolla saa seurattua että lämpötila pysyi taaperoille sopivana. Ruuaksi ankanpojat saavat keitettyä ja muussattua kananmunaa, sekä kananpoikasille tarkoitettua rehua oluthiivalla terästettynä. Oluthiivasta ankat saavat tarvitsemansa niasiinin (vitamiini) kehittyäkseen fyysisesti terveiksi.




 Näin reippaita sitä oltiin viikon ikäisenä!



1 kommentti:

  1. 21:04-kuva näyttää pelottavalta, varmaan sieltä on joku hirmulisko kuoriutumassa! Mutta heistähän tuli mahdottoman suloisia!

    VastaaPoista