lauantai 28. maaliskuuta 2020

Kombutsan valmistus

"Kombutsa (kombutšakombucha) on juoma, joka valmistetaan sokeroidusta teestä käymisen avulla. Kombutsa-viljelmää kutsutaan teesieneksi tai volgansieneksi. Kombutsa-viljelmä on laktobasillien ja hiivasienten muodostama kompleksi. Ensimmäiset varmat tiedot Kombutsasta ovat venäläisistä lähteistä uuden ajan alkupuolelta, jolloin tee saapui Itä-Eurooppaan. Lisäksi sitä tiedetään olleen myös Kaukasuksen alueella ja Kiinassa. Kombutsa on varsinkin Venäjällä suosittu juoma ja sitä kutsutaan myön nimellä "tee-kvas". Kombutsaa juodaan sen oletettujen terveysvaikutusten vuoksi. Kombutsa sisältää probiootteja, eli terveyteen positiivisesti vaikuttavia bakteereja." Lähde: Wikipedia

Kombutsan valmistamisen opettelu on ollut To do -listallani vuosia. Tovi sitten törmäsin netissä Kombutsa starter kit'iin, eli aloituspakkaukseen ja arvelin että tästäpä on homma helppo käynnistää. 

Ja mitäpä pakkauksesta löytyi?



 Scoby, eli Kombutsakasvusto ja startterineste


Irtoteetä ja haudutuspusseja


Sokeria


Lasiastia, kangasliina


Ohjekirja

Ja ei muuta kuin toteuttamaan, eli näin valmistuu 3 litraa Kombutsaa:

Homma aloitetaan kiehauttamalla litra vettä kattilassa. Kuumaan veteen lisätään 15g irtoteetä haudutuspusseissa. Annetaan hautua 20 min.


Poistetaan tee ja lisätään 180g sokeria. Sekoitetaan niin että sokeri liukenee veteen.


Lisätään noin 1,7 litraa kylmää vettä lasiastiaan ja kaadetaan sokeroitu tee veden joukkoon. Mitataan tai katsotaan kätevästä astian kylkeen liimatusta mittarista että nesteen lämpötila on alle 30 astetta.


Muljautetaan scoby sekä pussissa mukana ollut 3 desilitran startterineste astiaan. Startteri on pitkään fermentoitua, eli käynyttä kombutsaa, joka laskee nesteen pH:ta suojellen nestettä haitallisilta bakteereilta ja aloittaa uuden juomaerän käymisen. Hyvä nyrkkisääntö on käyttää 10% startteria per valmistettava kombutsaerä. Mikäli scobya on säilytetty jääkaapissa, niin nosta se pariksi päiväksi huoneenlämpöön ennen Kombutsan valmistamista. Näin varmistat että bakteerit ja hiivat ehtivät aktivoitua kunnolla.


Sidotaan hengittävä kangasliina tai talouspaperi lasiastian päälle narulla niin, että ötökät, roskat, koiran -ja kissankarvat pysyvät poissa juomasta.



Sijoitetaan astia lämpimään ja pimeään paikkaan tekeytymään. Hyvä lämpötila on 22-29 asteen välillä. Liian kylmä hidastaa ja liian kuuma nopeuttaa fermentaatiota, eli käymistä. Tämä osuus osoittautui haasteellisimmaksi tällaisessa vanhassa talossa, jossa sisälämpötila on talven ajan jatkuvasti alle 20 astetta. Majoitin astian lämpöpatterin viereen. Josko lämpöä olisi siinä riittävästi.

Annetaan käydä 7-14 päivää. Ohjeen mukaan Kombutsaa kannattaa maistella tasaisin väliajoin esim. pillillä scobyn alta. Käymisaika riippuu lämpötilasta, tilan ilmankierrosta ja scobystä. Pidempi käyminen tekee mausta etikkaisemman jaj lyhyempi jättää enemmän makeutta. 

Vielä kun tietäisi miltä Kombutsan ns. kuuluu maistua. Enhän ole eläissäni sellaista maistanut. 

Ohjeen mukaan maun ollessa miellyttävä (?), poistetaan scoby ja otetaan talteen 3 dl Kombutsaa seuraavan erän valmistamista varten. Loput Kombutsasta pullotetaan maustamista, eli toista fermentaatiota varten. Kombutsan voi nauttia myös sellaisenaan ilman maustamista.

2 kommenttia:

  1. Ups! Aika konstikkaalta tuntuu... Kaikkea keksitkin kokeilla - hienoa! Tee-kvas; kvas on venäläisten kotikalja. Onnea tällekin kokeilulle! 👍❤

    VastaaPoista
  2. Se maistuu etikkaiselta simalta!😂 Kannattaa makustella jo muutaman päivän jälkeen ja siitä päivittäin, koska liian tiukkaa ei pysty juomaan. Maistuu ihan viinietikalta

    VastaaPoista