torstai 3. huhtikuuta 2014

KylvöhommiaMuutama viikko sitten kylvettiin jo osa siemenistä. Nyt tainta pukkaa erinäinen valikoima tomaatteja, maissi ja jättisipuli. Tomaatin taimet ovat ihan uskottavan näköisiä ja jopa tuoksahtavat jo tomaatilta (kuvassa reunoilla). Sitä tuoksua tuli haisteltua yli oman tarpeen kolmena 90-luvun kesänä, joina puskin töitä kaupallisella tomaattitarhalla. 

Ylipirteä radiomainos kehottaa pitämään silmällä, ettei tomaattien taimista tule ohuita luiruja valonpuutteen takia. Sitten pitäisi enää tietää, miltä näyttää se tarpeeksi valoa saanut taimi. Koska ne joka tapauksessa näyttävät pirteiltä ja puskevat uutta lehteä, en aio menettää yöuniani tämän asian takia.

Maissin osalta tilanne näyttääkin sitten hieman haasteellisemmalta. Eikö haasteelliseksi kutsuta nykyään mahdottomia tapauksia? Joko siemenissä on jotain vikaa, tai sitten minä olen toiminut jotenkin väärin. Pussillinen maissinsiemeniä kun tuotti vain yhden (1) taimen. Kyseinen taimi tosin on hirmu pirteä ja reipas, mutta kovin yksinäinen (kuvassa keskellä). Täytynee ostaa toinenkin pussi samaa tavaraa ja kokeilla vielä josko määrä korvaisi laadun. Tulinpa vielä pöyhineeksi mullan ammattimaisesti haarukalla, koska arvelin etten enää kovin suurta tuhoa pysty maissinsiementen osalta aikaan saamaan. Osa mullassa mujuavista siemenistä näyttä olevan homeessa. Lienee ollut kelmu liian kauan purkin päällä siinä itämistä odotellessa. Ja kyllä, siinä pahuksen kelmussa oli ilmastointireiät.

Kuvassa keskellä edessä (mukeissa) kasvavat epämääräisen näköiset luikerot ovat – uskokaa tai älkää – jättisipulin alkuja. Eläissäni ole sipuleita siemenistä kasvattanut, joten en myöskään omaa mitään käsitystä siitä, miltä alkujen pitäisi näyttää. Oikein itseänikin jännittää voiko noin epämääräisen näköisistä aluista lopulta sipuleita sukeutua.Koko komeus rehottaa vanhassa, kyljelleen käännetyssä akvaariossa. Takana on vanha ikkuna, josta vetää, joten husbandin ideoimalla akvaariosovelluksella saatiin estettyä taimien kylmettyminen ja ehkä saavutettua jopa vähän lämpimämpi kasvuympäristö, vaikka etusivu onkin auki. Samassa huoneessa vapaasti majailevat kissatkin ovat jostain kumman syystä jättäneet taimet rauhaan. Saanevat räpeltää tarpeeksi kasvuston kanssa ulkoilureissuillaan.

Kylvämistä odottavat vielä:
-          nauris
-          pinaatti
-          tilli
-          punajuurikas
-          avomaankurkku
-          silpoydinherne
-          lanttu
-          sokeriherne
-          porkkanaNauriilla on Suomen historiassa niin kunniakkaat perinteet, että pakkohan sitä on kokeilla. Juureksista toivon saavani lisuketta peura- ja hirvipaisteille. Pinaatinsiemeniä ostin suutuspäissäni näköjään kahtakin sorttia sen jälkeen, kun olin taas tullut kipeäksi kaupan einespinaattikeitosta. Tilliä kasvatellaan uusien perunoiden seuraksi ja kalansaaliin toivossa. Herneitä ostin ihan summamutikassa. Mikä ihmeen SILPOYDINherne? Sokeriherne nyt sentään kuulostaa vielä jotenkin normaalilta. Enpä ollut muuten tiennyt, että punajuuri on viralliselta nimeltään punajuuriKAS. Nyt tiedän.

Vielä kun löytäisin ne viime syksynä talteen keräämäni kukansiemenet. Arvatkaa kirjoitinko mihinkään muistiin minkä kukan siemeniä ne olivat. En kirjoittanut. Enkä löydä siemeniä. Saattaa mennä uusien ostamiseksi.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti