perjantai 22. huhtikuuta 2016

Kotivara - Ruoka

Palaamme jälleen Huoltovarmuuskeskuksen ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön laatiman esitteen pariin. Esite kysyy hyvin aiheellisesti: Onko kotonasi riittävästi ruokaa, jos et pääse kauppaan?

Arvelin ensin koota ruokavaraston laatikkoon viileään vinttiin, mutta esite ohjeistaa: "Kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan tuotteita käytetään koko ajan. Kokoa mieleisesi kotivara sellaisista elintarvikkeista, joita käytät muutenkin." Totta. Mikäli ruokaa jemmaa vintille, käy helposti niin, että se vanhenee sinne. Kanat eivät varmaan pistäisi moista pahakseen, mutta jos aikoo pitää ruuan itselleen syömäkelpoisena, sitä on syytä "kierrättää". Aion siis ylläpitää nykyistä varastoa täydentämällä sitä sitä mukaa kun tuotteita tulee käytettyä.

Esite kysyy: "Mieti myös, kuinka voit valmistaa ruokaa sähkökatkon aikana."  Tästäpä ei ongelmaa muodostu. Valmistamme ruuan ihan tavallisena arkenakin puuhellalla, leivinuunissa, savustuspöntössä ja grillissä. Sähköliesikin talosta toistaiseksi löytyy, mutta sekin korvataan lähitulevaisuudessa kaasuliedellä.

Martat -lehti listaa numerossaan 6/2015 varalla kotona pidettäviä elintarvikkeita:

Liha-, kala- vihannes- ja hedelmäsäilykkeitä

Hankin säilykepunajuuria ja -kurkkua, tonnikalaa (voiko sitä enää ollenkaan ostaa hyvällä omallatunnolla?), herneitä, maissia, hernekeittoa, poronlihaa (äiti toi Lapista) sekä ruuanlaittoa varten tomaattimurskaa. Ostin myös säilykepersikoita, -ananasta ja -päärynöitä sekä hedelmäcoctailia.
Tulevaisuudessa pyrin siirtymään säilöttyjen tuotteidenkin osalta omavaraisuuteen. Toistaiseksi meillä ei vaan valitettavasti ole kelvollista kellaria, johon vihanneksia, kasviksia, juureksia, marjoja (hilloja) ja mehuja jemmaisi. Pakastimista tietenkin löytyy monenmoista.

Lastenruokaa

Tätä kohtaa en tajunnut. Miksi hankkia erikseen lastenruokia? Kertokaahan minullekin jos tiedätte syyn. Toki ymmärrän, jos kyseessä on esim. erikoisruokavalion juniori, mutta eipäkö peruspentu kulje ihan samoilla sapuskoilla kuin aikuisetkin jos nyt oletetaan että tuttipullovaiheesta olisi jo päästy yli?

Lastenruuat jäivät siis toistaiseksi hankkimatta. Saavat pärjätä samoilla kuin aikuisetkin mikäli sattuvat sijaitsemaan tällä tontilla siinä kohtaa kun tilannetta pukkaa päälle.

Näkkileipää, keksejä, riisikakkuja

Hankin muroja, sipulikeittoaineksia, hapankorppuja, kaurahiutaleita, näkkäriä ja popcornia. Niin suurta kriisiä en onneksi ole kohdannut, että olisi tullut mieleen syödä riisikakkuja. Toki ymmärrän että lehden listaus on ehdotusluontoinen.Herkkujen puolella satsasin kekseihin, vaniljakastikejauheeseen, taateleihin ja pikakahviin. Keksien säilyvyys näyttäisi olevan todella huono, Paketit hupenevat kaapista ja ihan vain varautumisen nimissä niitä pitää tietenkin ostaa lisää.

Nämä tuottteet hankittuani huomasin, että tämä varasto käy hyvin myös yllätysvieraisiin varautumiseen. Vaniljakastikkeelle löytyi käyttöä kun ovelle ilmestyi yllärikahvittelijoita. Pikakahvin jemmasin suoraan asekaappiin lukkojen taakse. Se oli sen hintaista tavaraa, että pussin avaamiseen vaaditaan jo jokin suuremman luokan kriisi.

Iskukuumennettua maitoa (UHT)

Suosituksista piittaamatta jätin tämän ostamatta. Lähinaapurissamme sijaitsee kaksi maitotilaa ja lasken kylmän rauhallisesti sen varaan, että mikäli kriisiä pukkaa, tarvitaan ko. tiloilla ylimääräisiä käsipareja. Työtä voinee sitten vaihtaa maitoon.

Pikariisiä, linssejä, pastaa, nuudeleita, pussikeittoja, valmiskastikkeita, kastikejauheita, muusijauhetta ja soijarouhetta
Tyydyin makaroniin, nuudeleihin, spagettiin, herneisiin ja muusijauheeseen. En ole toistaiseksi oppinut syömään linssejä enkä soijarouheesta tehtyä yhtäänmitään. Pussikeitot, valmiskastikkeet ja kastikejauheet (sitä vaniljakastikejauhetta lukuunottamatta) maistuvat pääosin niin järkyttäviltä, että olen valmis näkemään rajusti vaivaa ja keksimään lukuisasti korvaavaa syötävää välttyäkseni niiltä. Katson että ruokavarastoni pakastimessa sekä miehen kokkaustaidot pelastavat meidät pussikeitoilta.
Muusijauheestakin luovun heti kun taloon saadaan kellari, jossa saa perunat säilymään.

Pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja hedelmiä

Tuijottelin kaupassa aikani ko. tuotteiden hyllyjä, mutta en totta vieköön raaskinut ostaa mitään. Ihan käsittämättömän kallista kaikki! Nämä eivät kuitenkaan ole mitään eloonjäämisen kannalta ratkaisevia sapuskoja, joten jäin toistaiseksi odottelemaan varakkaampia aikoja.

Pullotettua vettä ja juotavaksi valmista mehua

En ostanut vettä. Peseytymistä varten meillä on saunalla pata ja saavi, jotka ovat aina täynnä. Juomavettä saa tarvittaessa tontin rajalta lammesta, lähellä sijaitsevasta järvestä tai niiden välissä olevasta lähteestä, joka pysyy sulana hurjimmilla pakkasillakin. Juomaveden saantiin liittyen harkitsen hankkivani lähinnä jonkun suodatinlaitteen, en vettä sinänsä. Mehuja löytyy tiivisteenä pakkasesta ja kuten todettua, lantrinkivettä on saatavilla. Mehujenkin osalta toivon joskus vielä saavani sen kellarin.

Herkkuja

Koska herkut säilyvät kaapissa vielä huonommin kuin keksit, en hankkinut niitä erikseen tätä tarkoitusta varten. Sitäpaitsi hunaja käy hätätilaherkusta.

Erityisruokavalioon sopivaa ruokaa

Meillä ei onneksi tällaiselle ole tarvetta. Kehottaisin kyllä huomioimaan erityisruokavalion poikkeusolosuhteisiin varautumisessa. Jos erityisruokavaliota tarvitseva joutuu syömään itselleen sopimatonta sapuskaa, hänestä tulee helposti niin huonokuntoinen ettei hänestä enää ole apua arjen pyörittämisessä ja poikkeustilanteen aiheuttamien lisähommien hoitamisessa. Ko. tilanteissa ei varmasti kaivata yhtään ylimääräistä passattavaa, joten tämä kohta on syytä ottaa vakavasti. Elämä on poikkeusolosuhteissa haastavaa, työlästä ja vaivalloista varsinkin jos tilanne on päällä pidempään, joten jokainen käsipari on syytä pitää toimivana.

Ruokaa lemmikkieläimille

Tässäpä tärkeä huomio. Monikaan nykyajan lemmikeistä ei enää "osaa" syödä kotiruokaa, eikä se välttämättä ole niille hyväksikään. Lisäksi jopa kotieläimillä on nykyään allergioita yms. rajoitteita ruuan suhteen. Meillä kaikkien eläimien ruuat ostetaan aina säkeittäin, joten minkään ei pitäisi loppua ihan justiinsa kesken. Koirille ja kissoille löytyy lisäksi pakkasesta teurasjätteistä tehtyä jauhelihaa.

Kesäaikaan pihalla elelevillä eläimillä ei ole hätäpäivää, vaikkei mikään yhteiskunnan keksimä palvelu pelaisi aikoihin. Ruohoa ja muuta kasvustoa sekä vettä on tarjolla yllin kyllin. Talvella varastossa on syytä pitää täydet säkit kaikkea tarpeellista.

1 kommentti:

  1. Nutella ja perusmaapähkinä voi säilyvät hyvin ja viimeksi ostin näkkileivän päälle kinkkutahnaa.. Kaveri taasen osti kirkastettua voita sillä se säilyy hyvin.. On tosin kallista

    VastaaPoista