perjantai 17. maaliskuuta 2017

Taulan valmistus

Taula on taulakäävästä valmistettu sytyke, jota käytetään tulen sytyttämisessä tuluksilla. Taula varastoi tuluksilla siihen iskettävän kipinän. Taulassa kipinä siirretään eteenpäin seuraaviin sytykkeisiin, kuten katajanniineen tuohirullassa. Yhteen sytytykseen tarvitaan noin kynnen kokoinen pala taulaa, joten yhdestä käävästä saatavalla taulalla pystyy sytyttämään tulen useita kertoja.

Veistele ensin puukolla käävän kuori poisPoista pillikerros tarkasti. Näin jäljelle jää vain malto.
Laita malto koivuntuhkaveteen (1l kylmää vettä + 1dl koivuntuhkaa) tai n.10% soodaveteen likoamaan pariksi päiväksi. Liottamisen sijaan taulaa voi vaihtoehtoisesti keittää noin 15min. Emäs tekee mallosta taulaa, johon kipinä jää kytemään.
Kun malto on lionnut lipeässä tai soodassa tarpeeksi, huuhdo taula, purista siitä ylimääräinen vesi pois ja laita se kovalle alustalle. Pehmitä taula nuijimalla sitä kevyesti puukalikalla kunnes taulan paksuus on noin 3mm. Varo ruhjomasta taulaa rikki. Tässä kohtaa kostautuu se, jos olet poistanut pillistön liian suurpiirteisesti: Taula pehmenee ja venyy, mutta pillistönjämät kovettuvat kikkareiksi.

Venyttele taulaa käsissä hieromalla. Taula sekä venyy että kuivuu samalla. Taula ei missään tapauksessa saa kuivua korpuksi vaan sen pitää valmiina muistuttaa säämiskää. Taulaa voi tosin tarvittaessa myös uudelleen kostuttaa mikäli lopputulos ei ensi yrittämällä ole toivotunlainen.
Mitä paremmin pillistön poistaa ja mitä huolellisemmin taulan muokkaa, sitä säämiskämäisempi lopputulos. Tätä yksilöä sietää työstää vielä lisää.

1 kommentti: