torstai 28. kesäkuuta 2018

Jogurttia

Itse tehty jogurtti. Kuinka houkutteleva ajatus. Ohjeen kokonaismitta: 6 lausetta. Ei voi olla kovin vaikiaa, vai mitä?Mitäpä hommaan tarvitaan:

1 l kulutusmaitoa (meidän tapauksessamme aetoa tinkimaetoa)
1 prk maustamatonta jogurttia (2dl)
Kohta 1: "Kuumenna maito kiehuvaksi."
Kohta 2: "Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi." Päätin olla jättämättä mitään sattuman varaan ja mittasin oikein digitaalisesti tuon kädenlämpöisyyden.
Kohta 3: "Vatkaa jogurtti maidon joukkooon. Peitä kattila ja jätä huoneenlämpöön noin 8 tunniksi. Siirrä jogurtti säilytysastiaan ja laita jääkaappiin Jogurtti säilyy jääkaapissa viikon verran."

Ripsautin joukkoon vielä hyppysellisen vaniljasokeria, koska arvelin sen vaikuttavan suotuisasti lopputuotteen makuun.

Ja kyllä. Pieleenhän se meni. Jogurtti ei suvainnut sakeutua lainkaan. Hetken arvelin pullottaa lirun yhden huikan muovipulloihin ja myydä ne isolla rahalla juotavana jogurttina. Lopulta kuitenkin kippasin litkun kanalaan, jossa se toki nostattikin välitöntä innostusta.

Spekulointia epäonnistumisen syistä:

 • Voiko tinkimaito olla liian rasvaista tähän puuhaan?
 • Oliko "siemenjogurtti" jotenkin vääränlaista? Ohjeessa ei ainakaan tarkennettu että pitäisi olla jotain tietynlaista.
 • Oliko huoneenlämpömme riittämätön? Tein jogurttia keväällä, eikä tällaisessa vanhassa puutalossa huoneenlämpö ole koskaan niin korkea kuin keskuslämmitysjärjestelmien vaikutuspiirissä.

Noh. Tätähän on melko vaivatonta kokeilla uudestaan. Seuraavalla kierroksella vaihdan jogurtin toiseen laatuun ja laitan astian paikallisen huoneenlämmön sijaan vaikka lämpölampun alle. To be continued.


3 kommenttia:

 1. En ole asiantuntija, mutta tuli mieleen vaniljasokeri, jospa se sekoittaa prosessin? Laittaisin sen vasta valmiiseen jogurttiin. :)
  Onnea yrityksiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan! Voihan se olla sekin! Täytyypä kokeilla seuraavaksi ilman sitä. Kiitos näkemyksestä =)

   Poista
 2. Hei! Lämpötila voi hyvin vaikuttaa. Minä laitan jogurtin kylmälaukkuun pyyhkeiden alle, jotta lämpö ei karkaa. Kerralla mahtuu neljä litran lasipurkkia. Toivottavasti seuraavalla kerralla jo sinullakin onnistui :)

  VastaaPoista