sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Kotivara - varautumistesti

Huoltovarmuuskeskuksen ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön laatimassa mainiosta Kotivara -esitteestä löytyy varautumistesti. Testissä on 15 väittämää, joihin vastataan joko kyllä tai ei. Päätin aloittaa kotivaraprojektini testin tekemisestä, jotta ylipäätään pääsisin tilanteen tasalle ja osaisin sen myötä ryhtyä toimenpiteisiin.

Väittämät:

Kodissani on puhtaita kannellisia vesisankoja sekä vesikanistereita veden varastoimiseen.

 • Kyllä. Puhtaita kannellisia vesisankoja löytyy kymmenisen kappaletta. Sankot on hankittu itse asiassa hunajan säilyttämiseen niiden päivien ajaksi, kun hunajaa pitää sekoitella linkoamisen jälkeen. Sopii siis toivoa, ettei katkoa vedenjakeluun tule silloin, kun nuo sankot ovat täynnä hunajaa. No, hunaja kerätään loppukesästä ja silloin on vielä saatavilla vettä läheisestä lähteestä tai hätätilan tullen vaikka järvestä.Osaan hoitaa tilapäisesti WC-tarpeet hygieenisesti ilman vesijohtovettä.
 • No tämä jos joku on hallussa. Kuten aiemmasta vessapostauksestani ilmeneekin, meillä on jatkuvassa käytössä lajitteleva kuivakäymälä. Kesän ohjelmistossa on kunnostaa navetan päädyssä oleva kompostoiva käymälä. Eipä ole huolta eikä murhetta tämän homman kanssa.
Asunnossani on toimiva palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden.
 • No on. Mutta se ei riitä. Haluan palovaroittimen jokaiseen huoneeseen. Ihan vain varmuuden vuoksi. Lisätäänpä siis ostoslistalle palovaroittimia.Kodissani on sammutuspeite ja/tai käsisammutin.
 • Sammutuspeite löytyy keittiöstä. Käsisammuttimet uupuvat. Koska talo on kaksikerroksinen, hommaan sammuttimet molempiin kerroksiin.
Olen päivittänyt alkusammutustaitoni.
 • Tämä homma on hallussa. Kiitos kuuluu työnantajalleni, joka järjestää alkusammutusharjoitukset joka vuosi.
Olen harjoitellut poistumista asunnostani tulipalon varalta.
 • No varsinaisia harjoituksia en ole pitänyt, mutta asia on mietittynä. Asumme omakotitalossa, joten ulos pääsee mistä tahansa ikkunasta joka huoneesta. Ainoa puute on, että yläkerran ikkunoiden alla ei ole tikkaita. Toisesta yläkerran ikkunasta pääsee periaatteessa katolle meneville tikkaille jos on näppärä. Toisesta ei sitten pääsekään mihinkään. Tämä puute korjataan kesällä. Ikkunoiden alle täytyy rakentaa tikkaat.Minulla on aina varalla käteistä rahaa.
 • No tähän on pyrkimys. Aika hyvin se on onnistunutkin. Välillä käteiskassaa tulee verotettua, mutta olen pyrkinyt mahdollisimman pian palauttamaan varannot entiselleen. Lasken osittain myös sen varaan, että minulla on aina kotona esim. kananmunia, lihaa ja hunajaa, joita voi tarvittaessa käyttää vaihdon välineinä.Tunnen yleisen vaaramerkin ja osaan sisälle suojautumisen siihen kuuluvin toimenpitein.
 • Yleinen vaaramerkki on hallussa. En vain hetkeäkään usko, että paloasemien katoilla soivat pillit tänne korpeen asti mistään kuuluvat. En ainakaan täällä asuessani ole koskaan kuullut pilliä testattavan. Täytyy siis luottaa että osuu netin/radion/television äärelle siinä kohtaa kun vaaramerkin yleiseen jakoon laittaminen on ajankohtaista. Sisälle suojautuminen on kertakaikkiaan hakusessa. Tämä homma pitää opiskella ihan erikseen.
Olen päivittänyt ensiaputaitoni.
 • Nyt on kulunut joitakin vuosia siitä, kun hommaa viimeksi kertailin, mutta väitänpä selviäväni melko monesta tilanteesta. Ensiapua on kerrattu vuosien varrella niin monessa työpaikassa ja harrastuksen parissa että jotakin on väkisinkin tarttunut mieleen. Sitäpaitsi tällä elikkomäärällä ja metsästyskoirien kanssa löytyy melko usein kohteita, joiden kanssa kerrata haavan puhdistamista yms. Täytyykin muuten tarkistaa, että ensiapulaukun sisältö on ajantasalla. Elvytyspuhallusten ja -painallusten määrän voisi tietenkin myös tsekata. Ne ohjeet ovat muuttuneet vuosien varrella niin moneen kertaan.
Minulla on otsa- ja taskulamppu ja varaparistoja.
 • Ja kyllä. Jos jotain on, niin näitä. Otsalamppuja on lukuisia ja taskulamppuja vielä enemmän. Katuvalot päättyvät 15 kilometriä ennen tätä tupaa, eikä naapureita ole nimeksikään, joten ihan pelkästään normaali talvielämä vaatii kaiken maailman valonlähteitä. Varaparistojakin on syytä olla aina saatavilla ihan vain arjen sujuvoittamiseksi.Minulla on paristoilla toimiva radio.
 • Löytyy. Onkohan siihen sopivia paristoja? Tämäpä täytyy tarkistaa.Minulla on ruokaa varastoituna kotiin vähintään kolmeksi vuorokaudeksi.
 • Tämäkin on hallussa. Täytynee kuitenkin vielä tarkistaa, mitä tämä esite suosittelee varastossa pidettävän.
Osaan uida vähintään 200 metriä.
 • Satuin onnekseni olemaan lapsi 80-luvulla, jolloin kunnilla oli vielä rahaa maksaa esim. lasten uimakoulut. Sain aikanaan hyvän uimataidon kunnan kustantamana ja olen ylläpitänyt sitä.
Osaan tehdä hätäilmoituksen.
 • Isäni oli lapsuudenkodissani laittanut keittiöön keskeiselle paikalle esille talon sijainnin kertovat karttakoordinaatit. Päätin oitis toteuttaa saman omassa kodissani. Toistaiseksi se on vielä tekemättä, joten laitetaanpa to do -listalle koordinaattien selvittäminen. Löytäväthän pelastuslaitoksen kaverit paikalle varmasti myöskin katuosoitteen perusteella, mutta ei koordinaattien tietäminen varmastikaan tilannetta huononna. Suurin puutos tämän kohdan osalta on varmaan tällä hetkellä se, että päätien varressa ei meidän risteyksessämme ole talon numeroa. Tai tavallaan on. Iso kivipaasi, johon numero on maalattu pötköttää hangen alla. Tilanne korjattava.
Häiriötilanteessa haluan auttaa muita.
 • Kykyjeni, taitojeni ja mahdollisuuksie mukaan kyllä.
Jokaisesta kyllä -merkinnästä saa yhden pisteen. Laskin pisteeni ja katsoin taulukosta miten pärjäsin testissä.

Taulukko:

0-4 pistettä
 • Et ole varautunut! Nyt on aika uudelle harrastukselle: Omatoiminen varautuminen
5-9 pistettä
 • Olet tyydyttävästi varautunut. Sinulta puuttuu vielä tärkeitä tietoja ja taitoja.
10-13 pistettä
 • Olet hyvin varautunut, mutta korjaathan puutteet?
14-15 pistettä
 • Olet huippuvarautuja ja luot turvaa ympärillesi.
Oma tilanteeni:

Tämä on testi, jossa en halua päästää itseäni helpolla. Sain kuitenkin 13 pistettä kasaan. Nyt tiedän missä mennään ja voin ryhtyä korjaamaan puutteita.

Suosittelen kyllä jokaiselle tämän listan pohtimista. Huolella pohtimista. Esim. elämä kaupungissa kerrostalossa vaatii ihan erilaisia kikkailuja siinä kohtaa kun tilannetta pukkaa päälle kuin elämä pitkälle viedyssä omavaraistaloudessa.


5 kommenttia:

 1. Kiitos inspiroivasta kirjoituksesta. Tein saman testin mökkimme kohdalla ja tulos oli surkea :( No kaikki on vasta alussa ja tästä voi vain nousta ylöspäin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääasia että olet ottanut homman työn alle! Liian moni ei ole suonut ajatustakaan koko asialle. Menestystä jatkotoimenpiteisiin!

   Poista
 2. Aivan tosi mahtavaa, että suhtaudutte asiaan niin pieteetillä! Onhan kyse hengissä selviytymisestä... Ja hyvinhän teillä asiat ovatkin! Pitääpä miettiä omakin tilanne tarkemmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tsekata tilanne teilläkin! Toki voimme toivoa, ettei varautumistoimia koskaan tarvitsisi käytäntöön ottaa, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

   Poista
 3. Hui, tämä testisi sai kyllä ajattelemaan että puutteita löytyy. Täytyykin selvästi hieman panostaa erinäisiin asioihin. :) Kiitos hyvästä tekstistä.

  VastaaPoista