keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Lampurin päiväkäsky karitsointiaikaan


Tässä kompakti 12-kohtainen ohjeistus kuinka toimia lampurin kanssa karitsointiaikaan:

 1. Pidä lauseet lyhyinä ja vältä sivistyssanoja. Lampurin ymmärryksen tila on stressin, väsymyksen ja yövalvomisten takia toistaiseksi hyvin rajallinen.
 2. Pidättäydy lampurin äidinkielessä. Sillä saattaa hyvinä hetkinä kuitenkin saada jotain menemään perille.
 3. Lopeta informaation tuottaminen mikäli lampurilla jää ”pitkät päälle”. Tyhjä katse kertoo, että yhtään minkään vastaanottaminen ei juuri tällä hetkellä onnistu.
 4. Älä kutsu taloon vieraita. Sosiaalisuuden aika on sitten kun univelat on nukuttu pois ja karitsat saatu elämän alkuun.
 5. Ruoki itse itsesi. Mahdolliset taloudessa aiemmin esiintyneet palvelukset ruokahuollon osalta palaavat karitsointien päätyttyä.
 6. Älä odota huushollin tai lampurin olevat edustuskelpoinen. First things first. Nyt esillä on puhtaita pyyhkeitä, pesuvateja, pikkuisia koirilta lainattuja villapaitoja, huopia, liukuvoidetta, erilaisia hanskoja, lampaanmaitojauhetta, tuttipulloja ja lämpölamppujen varapolttimoita yms. Niin, se liukuvoide. Sillä autellaan karitsaa ulos uuhesta mikäli kaikki ei mene niin kuin Strömsössä.
 7. Mikäli satut olemaan hässäkkään osallistumatonta sorttia oleva lampurin puoliso, pidä puhelin koko ajan täydessä latingissa. Mitä tahansa voidaan tarvita koska tahansa. Vähintään henkistä tukea.
 8. Mikäli olet hässäkkään osallistuvaa sorttia oleva puolisolampuri, varaudu puhumaan, vatvomaan, spekuloimaan ja selvittämään asioita lampaista ja vain lampaista, sekä niihin liittyvistä asioista kunnes viimeinenkin karitsa on nähnyt päivänvalon. Tämän jälkeen voidaan palauttaa kuviot parisuhdeasetuksille.
 9. Älä koske karitsojen syntymiin liittyvään kirjanpitoon, korvamerkkeihin tai hätätilapuhelinnumerolistaan.
 10. Älä kinkeä lampolaan äläkä kuskaa paikalle lapsia, jotka haluavat nähdä karitsoja. Vastasyntyneitä karitsoja tai niiden emoja ei nyt stressata turisteilla.
 11. Varaudu siihen, että maininnat ilmaisesta lihasta ja sen kasvattamisen ja hankkimisen helppoudesta saattavat aiheuttaa välittömän terveytesi ja turvallisuutesi vaarantumisen.
 12. Varaudu katselemaan pitkämielisesti ja runsaasti söpöilykuvia karitsoista.
 13. Kysy mitä tahansa taas noin viikko viimeisen karitsoinnin jälkeen. Tuolloin lampurin vireystila, yleinen ymmärrys ja elämä ylipäätään alkaa olla palautunut normaaliasetuksiin.

Ja meillä on kuitenkin tänä keväänä vain 10 tiinettä uuhta jotka puskivat maailmaan 24 karitsaa.En uskalla kuvitellakaan mitä tämä rumba on ammattilampureilla kun mäkättiä on helposti toista sataa. Ehkä he oppivat suhteuttamaan huolen ja murehtimisen määrän paremmin eläinten määrään ja osaavat tietenkin myös toimia eri tilanteissa ja ongelmatapauksissa ammattimaisemmin kuin tällainen harrastelijaturaaja. Sekin etu heillä on puolellaan, ettei kallisarvoista aikaa tarvitse käyttää vieraalla palkkatöissä, vaan voi keskittyä olennaisiin asioihin lampolassa.
Karitsointien tuoksinassa saattaa hetkellisesti käväistä mielessä että onkohan moinen ihan täyspäisen hommaa. Että entäpä jos vain menisi ja ostaisi sen tarjousjauhelihan kaupan kylmälaarista. Mutta ei. Heti kun on saanut nukuttua univelat pois alkaa jo tiirailla karitsoja sillä silmällä, että mitkähän niistä jäisivät jatkamaan sukuaan, valvottamaan lampuria ja aiheuttamaan huolta ja murhetta ensi kevään karitsoinneissa.

Loppujen lopuksi: Hetkeäkään en vaihtaisi pois. Univeloista toipuu ja karitsoiden kasvaminen ja vahvistuminen palkitsee. Ja joka vuoden karitsoinneissa oppii uutta.
6 kommenttia:

 1. On se hommaa, on! Lievää aikaisempaa kokemusta minulla kaukaisilta taka-takavuosilta. Mutta ihan siiden vedoten uskallan lisätä tällaisen "taviskommentin": ovathan nuo niin söpöjäkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi raatamisesta on palkintona söpöilyä - ja sisäfilettä =)

   Poista
 2. Voi hyvät sykkyrät miten hauskoja havaintoja vakavasta aiheesta! ����

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mama <3 Huumorilla jaksaa kun muuten joskus meinaa voimat loppua =)

   Poista
 3. Blogiasi on niiiin hauska lukea! Tärkeistä ja kiinnostavista aiheista ei ole koskaan kirjoitettu näin kuvaavasti ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos <3 Mukava kuulla että marginaalielämäntapamme kiinnostaa muitakin =)

   Poista