perjantai 4. heinäkuuta 2014

Kanarojekti vol.2
Kanalan rakennusrojekti on edennyt hienosti. Siitä kiitos miehelle. Tosin yllätyksiltäkään ei kokonaan ole vältytty. Hevosen tallina aikoinaan toimineen tilan raivaaminen tyhjäksi onnistui vielä suht kivutta. Hevosen vanhan ruokintaseimen purku ja pois siivoaminen oli suurin, hankalin ja pölyisin homma. Jos ei olisi tullut myyräkuumetta vedettyä läpi jo joitakin vuosia sitten, se olisi taatusti ollut nyt ohjelmassa. Onneksi ko. tautiin tulee immuniteetti kun sen kertaalleen sairastaa

Navetan vintiltä löytynyt vanha munintapesä osoittautui sen verran rapeaksi, että vain etuseinä voitiin ottaa uusiokäyttöön. Kulkuaukot on aikanaan veistetty käsin, joten jokainen reikä on vähän omanlaisensa. Siitä voi jokainen kana valita itselleen mieluisan. Etuseinä asennettiin saranoilla ylösnostettavaksi. Aikanaan etuseinä on ollut kiinni nahkaremmeillä. Nuo remmit jätettiin koristeiksi paikalleen.
Aikuisia kanoja ja kukkoja suositellaan kotikanalaan 4-5 kpl/neliömetri. Meidän kanalassamme pelkästään sisätiloissa on lääniä 23 neliötä, joten on siinä 10 kanalla tilaa pelmuta ja meille talvella kuutioita lämmittää. Tosin "vaarana" on että tulee mieleen lisätä nuppilukua ajan myötä.

Ulkotarhaa varten saatiin hankittua ystävältä fasaaniverkkoa. Verkko vedettiin varmuuden vuoksi kahteen kerrokseen, joten korkeutta tuli komeat 3 metriä. Vielä on selvittämättä, onko tarha välttämätöntä myös kattaa.

Orsiksi laitettiin vanhoja heinäseipäitä. On sen verran monta metriä tilaa istuskella, että taas voi jokainen valita mieleisensä paikan. Orsia on sekä sisäseinällä, että ikkunan luona.

Osa tilan tukipilareista jouduttiin uusimaan. Tallissa aikoinaan asunut hevonen oli järsinyt osan tolpista lähes poikki ja lopun oli hoitanut lanta ja virtsa. Vain korkeussuunnassa läpi koko rakennuksen vievä tolppa jäi ennalleen. Sen uusimiseksi oli pitänyt purkaa puoli taloa.
 Yllätyshommina mies pääsi myös rappaamaan. Lantalaan vievä aukko olikin niin reunoiltaan rapistunut, että sieltä olisi talvella hiipinyt pakkanen sisään. Aukko suljettiin pysyvästi ja taakse laitettiin lämpöeristeet. Samalla myös tilan lattiassa ollut, lannanpoistoaukolle vienyt ura tasoitettiin samalle tasolle muun lattian kanssa.
Käynti tarhaan tehtiin vinttisillan alta. Siinä kun oli sopivasti valmiina kulkuaukko, johon mies rakensi soman oven. Perin välttämättömät koristeet & somisteet uupuvat vielä.
Itse tipujen piti saapua jo ajat sitten, mutta enpä arvannut että kanalaan olisi pitänyt rakentaa lämmitys jo keväällä. Olin jotenkin harhaisesti kuvitellut, että lämmityslaitteita olisi tarvittu vasta syksyllä. Toistaiseksi teineiksi varttunut lauma on siis edelleen kasvattajan lämpölampun alla turvassa pahalta suomalaiselta kesältä. Tässä muutama ”pääsiäiskorttikuva” heistä niiltä ajoilta, kun olivat noin viikon ikäisiä. Kaksi tipuista on jotain vaaleampaa ja kookkaampaa sorttia, muut ovat tummempia ja pienempiä. Kaikki ovat onneksi kovasti reippaita!

Talvea varten, joka kalenterin mukaan alkaisi sitten joskus loppuvuodesta, täytyy vielä kanalaan tehdä tuplaikkunat, eristää seinät ja kehittää jonkinlainen lämmitysjärjestelmä. Hevonen on aikanaan syönyt ikkunanpokistakin puolet pois, joten askartelua lienee ohjelmassa. Kesän aikana on myös tutkittava onko tilan vanhoista sähköjohdoista yms. mihinkään, vai täytyykö kehitellä jotain uutta.


4 kommenttia:

 1. Lisäsisustusvinkkinä kakkalattia ;) http://harmaatorppa.blogspot.fi/2014/03/voihan-kakkajalka.html

  VastaaPoista
 2. No mutta tuohan kuulostaa hyvältä! Sellaisen hankin ensitilassa! =D

  VastaaPoista
 3. Meille tuli kesäkuun alussa 10 kanaa. Tein niille vanhan navetan päätyyn kanalan ja on niillä myös jokunen neliö ulkohäkkiä, missä voivat käydä päivää paistattamassa. Mie kuulin että kanahaukkojen varalta kannattaa se ulkotarha olla katettu. Ne saattavat muuten napata kanan mukaansa..
  Hyvin ovat meijän kanat viihtyneet ja munia tulee 10 päivässä :) Muutamia kertoja ollaan päästetty ne vapaana tallustamaan pihalle, tykkäävät kovasti kun saavat tuoretta purtavaa suoraan maasta. Tässä kuukauden aikana se ulkotarhan pohja on muuttunut rehevästä nurmikosta mullan ja hiekan seokseksi :D Nopeita ovat siis kanat nokkimaan maan ihan kaljuksi kasvillisuudesta.
  Mukavia hetkiä kanalassa puuhailun parissa!

  VastaaPoista
 4. Todella mielenkiintoinen projekti. Kyllä on kanoilla hyvät oltavat! :) Itse laittaisin pihalle jonkun verkon katoksi aitaukseen, ettei isommat linnut vie kanoja.

  VastaaPoista